Facebook prijava – Kako se bezbedno prijaviti na Facebook?

dec 28, 2010 by

Facebook prijava – Kako se bezbedno prijaviti na Facebook?

Možda deluje suvišno pisati o tome kako bezbedno koristiti Facebook Login, odnosno kako se bezbedno prijaviti (ulogovati) na Facebook – najpopularniju društvenu mrežu na internetu. Samim tim što je jedno od najpopularnijih mesta na internetu, vrlo često Facebook je na meti raznih prevaranata, koji ne biraju način da dođu do nečijih podataka za Facebook prijavu.

Neko krade login podatke iz zle namere (uglavnom), nego iz radoznalosti… Bilo kako bilo, trebate voditi računa o ličnim podacima, štitite svoj identitet i privatnost.

NAPOMENA: Lično sam obrisao 10-ak lažnih Facebook, PayPal i drugih sajtova, putem kojih je ukradeno na hiljade stvarnih podataka za prijavu.

Verovali ili ne, ovako izgleda Lažni Facebook sajt

 

Lažni Facebook sajt

Ovo je izgled jednog obrisanog lažnog Facebook sajta! Jedina razlika je u adresi sajta!

Saveti za bezbednu prijavu na Facebook 

Prijavljivanje na Facebook

Forma za prijavu na Facebook

– Prilikom prijavljivanja na Facebook obavezno proverite url (adresu facebooka) u address baru. Zvanične stranice za prijavu na Facebook su: http://www.facebook.com, http://www.facebook.com/login.php ili https://www.facebook.com, https://www.facebook.com/login.php.

Ako prilikom prijave na Facebook profil u address baru vašeg browsera piše bilo šta drugo osim gore navedenih adresa (www.facebook.com – ovo mora biti – pogledajte slike ispod), obavezno napustite tu stranicu (nemojte se nipošto prijavljivati na Facebook preko te stranice ), upišite ispravnu adresu i bezbedno se prijavite.

Facebook url - početna stranica

Facebook URL

Facebook URL (https)

Facebook URL (https)

Nikada svoje podatke za prijavu na Facebook  nemojte davati trećim licima (podaci za prijavu na Facebook – email adresa i lozinka), nemojte ih ostavljati na drugim sajtovima, forumima, blogovima…

– Obavezno na svom računaru instalirajte neki Antivirusni program i Firewall (ako ne znate kako se to radi uvek možete potražiti nekoga ko zna ili potražiti savet na internetu)

Nikada nemojte potvrditi opciju “Zapamti me” (“Remember me”, „Keep me logged in“), ukoliko se na Facebook profil logujete sa nečijeg računara ili mu pristupate sa nekog javnog mesta (npr. Internet cafe).

Facebook Login

Čekirajte samo na ličnom računaru

– Nemojte biti paranoični, ali isto tako imajte dozu sumnjičavosti, ne verujte svemu što vidite, pa makar to izgledalo baš onako kao što mislite da treba (lažni Facebook sajtovi se i pravo upravo tako da izgledaju potpuno isto kao pravi Facebook, ali je razlika u adresi sajta – na ovaj detalj obavezno obratite pažnju (prva stavka ovih saveta; pogledajte iznad i sliku lažnog Facebook sajta – nema razlike u izgledu).

– Za brzo, lako i bezbedno prijavljivanje na Facebook profil, sa vašeg računara, koristite Bookmarks (Favorites). Facebook početnu stranicu dodajte u Bookmarks (Favorites), kojoj ćete potom brzo i lako pristupiti i tako ćete biti sigurni da se prijavljujete na pravoj adresi.

– Takođe, za surfovanje na internetu, pa i za Facebook preporučujem Mozilla Firefox, Google Chrome ili Opera browser. Izbegavajte Internet Explorer, naročito verzije ispod 8.

Ukoliko nemate Facebook profil, pročitajte kako isti možete otvoriti: Otvaranje Facebook naloga.

Ukoliko imate Facebook profil, pročitajte kako ga zaštititi od „hakera“: Kako hakovati FacebookPovezani članci

Ključne reči

Podeli

 • damjan

  lel nerviram se kako mogu da napravim msn i facebook-u

  • nevena

   ja zelim da imam facebook

 • Boris-boki Petrovic

  kako da se prijavim na facebook sa caskanjem

 • A da li neko zna kako da se povrati već hakovan fb profil, kome je takođe hakovan i e-mail nalog?

 • Almakicinn

  nemoze mi e-mail

 • Pavlov Franja

  imam više gmaila pa na svakom gmailu imam isti face bok stranicu,tri mejla a jedna face bok sranic zašto svki gmejl nema svoju face bok stranicu pa tar sa otvorio tri mejla da bih imao smo jednu face bok sranicu istu na sva tri mejla. toje strašno i prvi stresnu situaciju molim da se to ispravi hvala na razumevanju ako uopšte ima te.

 • jelena

  neko mi je hakovao profil FB i promenuo sifru.Kako mogu da prijavim hakovanje? Molim za pomoc!

  • Ljubiša Begović

   Pošto ne znate ko je hakovao, ne možete ga ni prijaviti. Jedino pokušajte da povratite nalog, tako što će vam poslati lozinku na vašu email adresu, primarnu ili sekundarnu (ako ste podesili da ih imate više radi sigurnosti), ili na telefon (ako ste Facebook povezali sa vašim brojem telefona), ili preko najboljih prijatelja (to je nova opcija).
   Dakle, posle neupešne prijave imaćete opciju da povratite nalog, samo čitajte šta piše, i pratite korake.
   I nipošto nemojte pokušavati mnogo puta da se prijavite, jer nećete se uspeti prijaviti, a time ćete stvoriti još veći problem.
   Ako je potrebna dodatna pomoć, javi se.
   Pozdrav

  • jelena

   Vec sam pokusala vise puta da se prijavim ali mi pokazuje da je profil zakljucan. 

   • Ljubiša Begović

    Da, nakon mnogo pokušaja, profil se automatski privremeno zaključava. Ali može se povratiti na email adresu (ukoliko i ona nije „hakovana“), ili na telefon (koji je povezan sa fb) ili preko prijatelja.
    Mora da ima neka opcija za vraćanje profila, pogledaj pažljivo sve što piše.

    • Zozefin84

     ne moze da se povrati ni na email napr moj je profil zakljucan a imam sifru od emaila resatovala sam sifru  sto puta i dzabe i dalje sam zakljucana

 • jelena

  Vec sam probala vise puta da se prijavim ali mi se pokazuje da mi je profil zakljucan.Ako ne postoji nikakva mogucnost da ga vratim kako mogu da ga ugasim?

  • Ljubiša Begović

   Nažalost, ne možeš ga ugasiti ako nemaš pristup istom. Dakle, pokušaj da povratiš, zato što je moguće povratiti, pod uslovima koje sam naveo.
   U krajnjem slučaju, ako je profil pravi, i ima tačne podatke o imenu i datumu rođenja, može se povratiti slanjem kopije lične karte (skenirana kopija).

 • Boban

  cao!kako mogu vratiti moj prvi profil?kako se to desilo…igrao sam holdem poker…i odjednom se pojavilo (REGISTRUJ SE)!  ukucao sam moj pasword ali uzalud….prijavljuje me kao laznu sifru….isao sam na moj imejl da bih promenio sifru….ali nikako nisam uspeo da udjem u moj imejl a tu sifru nikako nemogu da zaboravim…to je tako stojalo pokusavao razne nacine i sve je to bilo uzalud !!! Sada mogu pristupiti mojoj imejl posti al ne i facebook profilu jer mi trazi da posaljem nekakvu ispravu izdatu iz supa!! Niko nikad nije video tako nesto svi se cude taj profil je https://www.facebook.com/profile.php?id=100001620163377 molim za pomoc!! unapred HVALAA!!!!

  • Ljubiša Begović

   Ništa neobično, nisi prvi ni jedini, ima više takvih slučajeva. Ako si probao na email, a ne ide, onda pokušaj na telefon ako si broj telefona povezao sa Facebook-om, ili pokušaj da preko nekoliko pouzdanih prijatelja povratiš nalog. Ovo je relativno nova mogućnost i trebao bi je imati kao opciju. Menjali su opcije u zadnje vreme, ali pogledaj na facebook.com/hacked.

 • Dragica

  Ovo sto se desilo Bobanu potpuno isto se desilo i meni,ali bas isto kad sam igrala holdem poker…..molim za pomoc 🙂

  • Ljubiša Begović

   Ako je neko preuzeo profil, pokušaj ga vratiti preko adrese:
   facebook tačka com kroz hacked
   Pozdrav

 • Nemanjagajevic1993

  meni je neko hakovao profil i uspela sam da povratim sifru, ali sada kazu da je profil zakljucan iz bezbednosnih razloga, i kod koji treba da mi stigne putem sms-a ne stize….sta da radim?

  • Ljubiša Begović

   Obično nakon mnogo pokušaja prijavljivanja na Facebook nalog isti se blokira privremeno pod sumnjom da neko neovlašćeno pokušava da mu pristupi. Nakon više dana profil se odblokira i opet je moguće pristupiti istom.
   A pre neko vreme nastao je veliki problem oko prijava na Facebook zato što im taj servis za slanje kodova putem SMS-a više ne funkcioniše kako treba. Ako se uspete prijativi isključite tu opciju u podešavanjima, jer ako sms ne stigne, a vi nemate aktivnu prijavu na drugom kompjuteru, ne postoji drugi način da se prijavite na profil.
   Ako i dalje ne možete da se prijavite zato što ne stiže kod putem SMS, pokušajte nekako da ih kontaktirate i objasnite problem. Jer taj problem su oni prouzrokovali, i oni su direktni krivci za zbrku oko slanja kodova SMS-om.
   Pozdrav

 • Milcemilena

  ukucavala sam kod od tel. da udjem u prof i to je  funkcionisalo, medjutim sad  ponovo se trazi taj kod ali telefon vise nije aktivan sta da radim

  • Ljubiša Begović

   Imaš sam dve solucije: ili da ponovo aktiviraš taj broj telefona ili ako imaš drugi kompjuter na kom imaš aktivnu prijavu pa da isključiš tu opciju za sms kodove. Ili eventualno da im nekako sa nečijeg profila pokušaš pisati i da objasniš nastali problem i da tražiš da ti odblokiraju vezanost profila za kodove.
   Ja ne vidim drugu mogućnost.

 • Anonimni

  Greskom sam potvrdila opciju da mi adresa i sifra budu zapamcene. Molim brz odgovor kako da povratim da se sifra ne vidi.

  • Ljubiša Begović

   Kad bi bila malo određenija, bilo bi korisno.
   Da li si šifre zapamtila u browser-u, koji browser koristiš itd…
   Ako koristiš Firefox idi na Options, Security, Saved passwords i izbriši snimljeno prijavljivanje na Facebook. Slično je i na ostalim browserima.
   Pozdrav

 • Denii

  Moram hakovati facebook Mom najgorem drugu smara na fb samo samara oces mi pokazati kako da hak ?

 • milos

  na facebook-u mi se pojavilo da je zakljucen iz bezbednostih razloga tako da ne mogu da udjem ne vidi mi se slika i ostalo. Znate li mozda zasto?

  • Ljubiša Begović

   Može biti više razloga. Moguće je, a i najčešće, da je neko pokušao mnogo puta da se prijavi koristeći Vašu email adresu. Nakon više neuspelih pokušaja prijavljivanja (zbog pogrešne lozinke) čak i na sopstveni profil prouzrokuje privremeno blokiranje.

 • disqus_34eAokWRU0

  Kako da obrisem adrese na stranici za prijavljivanje,to sam do sada radila na dellete,ali sada ne reaguje?

  • Ljubiša Begović

   Obriši iz browser-a cache, cookies i form & search history (zavisno od browsera koji koristiš). Izaberi da ti obriše sve, od početka.