Kako da napravim Facebook profil?

maj 7, 2010 by

Kako da napravim Facebook profil?

Kako napraviti Facebook Profil?

Svako vreme nosi svoje breme. I dileme.  Ali za mnoge u današnje vreme nema dileme, bar kada je u pitanju izbog društvene mreže. Najpopularnija mreža današnjice, ili tačnije rečeno napopularnija društvena mreža ikad napravljena jeste Facebook. I to za sve generacije.  Ako je pitanje biti ili ne biti na Facebook-u, u većini slučajeva izbor je otvaranje Facebook profila. Dakle, pitanje više nije „Da li napraviti Facebook Profil?„, nego „Kako napraviti Facebook Profil?„. Pošto iz iskustva znam da ima dosta onih koji nisu sigurni kako otvoriti Facebook, pred vama je jedno jednostavno, kako tekstualno i slikovno, tako i video uputstvo (na kraju ove strane).

Koraci za otvaranje Facebook naloga?

Pre svega neophodno je da imate otvorenu aktivnu email adresu. Kako otvoriti email (gmail) adresu možete pročitati ovde.

NAPOMENA: Na kraju ove strane imate Video uputstvo

Sledeći korak je da u address bar-u vašeg browser-a unesete web adresu Facebook-a (http://www.facebook.com) ili jednostavno kliknite na ovaj link: http://www.facebook.com ili za Srpski jezik: http://sr-rs.facebook.com/ – Ili kliknite na ovaj link: http://sr-rs.facebook.com/. Hrvatski jezik: http://hr-hr.facebook.com/, itd. Na slikama ispod možete videti gde se (u toku registracije) menja jezik na Facebook-u.

firefox address bar

Nakon toga otvoriće se Facebook početna strana, na kojoj se nalaze dve forme za popunjavanje. Jedna (gornja) je za prijavu, u koju se unosi email adresa i lozinka. Druga (ona ispod i veća, sa više polja za popunjavanje) je za registraciju novih korisnika.

Kliknite na slike da ih vidite u punoj veličini:

Facebook - Engleski jezik

Facebook - Srpski jezik

Sada možete pristupiti popunjavanje traženih podataka (ukoliko ste izabrali maternji jezik – Srpski, Hrvatski…, onda je sasvim jasno šta gde treba da upišete):

 • u polje First Name upišite vaše Ime,
 • u polje Last Name upišite vaše Prezime,
 • u polje Your Email upišite vašu Email adresu (email adresa mora biti ispravna – vodite računa da ne pogrešite prilikom upisivanje vaše email adrese),
 • u polje Password upišite Lozinku (po vašem izboru – lozinku zapamtite, zapišite i čuvajte je na sigurnom mestu),
 • zatim pod I am izaberite vaš Pol,
 • ispod toga (pod Birthday) izaberite Datum rođenja (mesec, dan i godina)
 • nakon popunjavanja svih zahtevanih polja proverite još jednom upisane podatke, i kada se uverite da niste napravili grešku kliknite na Sign Up (Registruj se).

Trebate znati da ne možete koristiti Facebook ukoliko ste mlađi od 13 godina (od 13 do 18 godina samo uz nadzor roditelja). Pročitajte Izjavu o pravilima i odgovornostima.

Ovde imate prevod na Srpski jezik (ukoliko ste tanki sa Engleskim jezikom), preko Google Translate: Izjava o pravilima i odgovornostima – prevod na Srpski jezik.

Ukoliko ste sve popunili kako treba otvoriće se nova strana na kojoj treba da unesete kod sa slike. Upišite prikazani kod (obično se sastoji od dve reči), a zatim potvrdite unos. Ako ne možete da pročitate reč sa slike kliknite na „Try different words“. Nakon potvrde unosa antispam koda otvoriće se vaša početna strana na Facebook-u.

Ali, pre bilo kakvog podešavanja proverite vašu email adresu (koju ste upisali prilikom popunjavanja polja za registraciju). Posle uspešne registracije trebali biste primiti dve email poruke od Facebook-a. Jedna u  kojoj vam Facebook želi dobrodošlicu, i druga i svakako važnija, a to je potvrda registracije ili verifikacija Facebook profila. Potvrdite registraciju (klikom na link u email poruci), otvoriće se vaša početna strana na Facebook-u i možete početi sa podešavanjem vašeg profila i sa njegovim korišćenjem.

Pratite korake za popunjavanje vašeg profila, unos informacija o vama (škola, fakultet, posao…), izbor mreže, dodavanje prijatelja… Možete preskočiti ove korake klikom na „Skip this“ i kasnije ih popuniti.

U svakom trenutku možete promeniti jezik u donjem levom uglu Facebook stranice (pogledajte slike iznad).

Pre nego što počnete objavljivati informacije o sebi savetujem da izvršite podešavanja privatnosti (gornji desni ugao bilo koje Facebook stranice). Vodite računa o tome koje informacije, slike, video materijal i sl. o sebi, svojoj porodici i vama dragim osobama objavljujete, podesite ko sve može da vidi vaše podatke.

Facebook podešavanje privatnosti

Kako napraviti Facebook – Video Uputstvo

Pročitajte ovde kako možete prijaviti lažni Facebook profil.

Pročitajte kako Facebook nalog zaštititi od „hakera“: Kako hakovati Facebook • Nikolina

  Napravila sam profil pre 2 nedelje,ali sad pri svakom ulasku trazi mi broj telefona (064).Ja ga ukucam ali mi poruka sa kodom nestize na telefon,a trazi mi da unosem kod.Da li zna neko sta se desava sa mojim profilom?

  • Ljubiša Begović

   Profil je u redu, nego je FB „u kanalu“, ima problema SMS kodovima, pa valjda će to ispraviti… Ni ja se bih mogao prijaviti da nisam imao aktivnu prijavu na drugom kompjuteru… Nepouzdani su totalno… Ima ovde dosta komentara na tu temu, pa pogledaj… Pozdrav

   • Nikolina

    Da li je neko uspeo resiti ovaj problem?
    Hvala na odgovoru
    Pozdrav

 • Stefan

  ja sam napravijo imejl i kada ukucam sifru kaze da nije tacna sta se to desava i kakav je to problem????????

 • Ninostajic85

  kako da vratim profil mislim da sam blokiran slao ostao sam ulogovan i otiso na sat vremena i kada sam se vratio pisalo mi je da se ponovo prijavim kucao sam sifru i pisalo mi je da sam je promenio a ja to nisam.sta da radim nemam pristupa ni email u skroz sam blokiran
   

  • Ljubiša Begović

   Ako misliš da ti je neko preuzeo kontrolu nad profilom, a verovatno jeste jer mnogi klikaju na sve i svašta ne razmišljajući o posledicama, onda idi na facebook.com/hacked i sledi instrukcije.
   Pozdrav

 • Ninostajic85

  trazili su novi email i odradio sam instrukcije i stigo do sigurnosnog pitanja i kucao nesto par puta ali se ne secam da sam to pitanje izabrao kao sigurnosno

  • Ljubiša Begović

   Pa, možda ga je neko u međuvremenu promenio, ako ne može tako pokušaj na neki drugi način da verifikuješ svoj nalog.

 • Bebina1987

  kako da promenim sigurnosno pitanje na facebook-u?

  • Ljubiša Begović

   Zasad izgleda nikako, jer ako jednom podesiš sigurnosno pitanje, više se ne pojavljuje ta opcija u sigurnosnim podešavanjima.
   https://www.facebook.com/update_security_info.php
   Ovde možeš videti koje pitanje je izabrano kao sigurnosno.

 • Mirelahrvacanin

  Ja na svom profilu ne vidim ni svoju, a ni profilne slike prijatelja! Pomoc!

  • Ljubiša Begović

   Moguće je da je zbog samog Facebook-a, imaju povremeno problema u radu, iz nepoznatih razloga, verovatno nešto rade, kao po običaju. Ipak, pokušaj da obrišeš cache i cookies iz browser-a, ili pogledaj preko nekog drugog browser-a. Tako ćeš znati da li si slučajno blokirala prikazivanje slika na fb. Ako u drugom browseru imaju slike, a ne znaš kako srediti, javi se i napiši koji browser koristiš.
   Pozdrav

 • Kostellit

  Da li mogu da promenim e-mail adresu koju koristim prilikom prijavljivanja na fb? 

  • Ljubiša Begović

   Naravno. Idi na Account Settings (Podešavanje naloga), i pod General imaš Email, klikni na Edit (Izmeni) i onda na Add another email (dodaj drugu email adresu), verifikuj tu adresu, i onda opet tu na podešavanjima za email, pod Choose primary (izaberi primarnu email adresu) izaberi tu novu email adresu. Kad vidiš da sve funkcioniše kako treba sa prijavljivanjem (odjavi se pa prijavi), staru adresu možeš izbrisati ako želiš.

 • Ranilug

  kako da napravim faceboook?
  daj neka mi neko pomogne

 • Neven Šijakov

  Zašto na googlu, kada ukucam moje ime i prezime, ispod na stranici nema naslova da sam na face booku,ili da imam profil na njemu(kao što ga i imam),a kod drugih to nije slučaj?
         
                     Neven Šijakov

 • Draganacekrlic

  zanima me kako da provirem e-postu?

  • Ljubiša Begović

   Prijavite se na email nalog, sa vašim podacima za prijavu – email ili username i password,i to je to. Pozdrav

 • Nevenkapetrovic

   ja sve dobro uradim napisem ime prezime adresa lozinku pol rodjendan godiste  al meni ne izadju neke brojeve kao i sto treba. i udjem ja na fejzbuk pise anastasija uluguj se da zavrsis proces registracije.    molim za pomoc!

  • Ljubiša Begović

   Bilo bi dobro da mogu da vidim kako to izgleda, ovako ne znam o čemu se tačno radi.
   Pokušaj da se prijaviš sa svojim podacima, pre toga otvori email i potvrdi email adresu klikom na link u emailu koji si dobila.

 • Radmila Malarada465

  ra da cha ja neznam da nadjem kako da vratim svoju lozinku znam email a zaboravila sam lozinku

 • Radmila Malarada465

  mozete da mi pokazete da vratim svoju sifru

  • Ljubiša Begović

   Ako je u pitanju samo zaboravljena lozinka, onda pokušaj, nakon neuspele prijave da klikneš na „Zaboravljena lozinka“, i da tako povratiš nalog.
   Nemoj mnogo puta pokušavati i nagađati lozinku, jer će fb nakon više pokušaja blokirati profil privremeno.

 • Jovanamarinkovic

  kako da vratim,   staru sifru..:( !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Ljubiša Begović

   Posle neuspele prijave klikni na „Zaboravljena lozinka“, upiši email adresu i možeš tako resetovati lozinku.

 • anastasija

  MOLIM VAS POMOZITE MI?
  NE MOGU DA NAPRAVIM NALOG
  JA SVE UKUCAM KAKO TREBA
  I PISE MI ZAO NAM JE ALI NEMOZETE NAPRAVITI FACEBOOK NALOG
  !!!!
  OCEKUJEM VASU POMOC..
  UNAPRED Zahvalannaaa <3

 • goca

  o boze nikako nece samo trazi passvortt i email adressu prokleta email adressa…..

 • ivona

  zelim da svojoj majci napravim facebook sve pravilno ukucam kliknem na registruj se i onda mi se ukljuci neki sajt valjda i onda mi pise da ukucam lozinku i e-mail postu svoje mame kliknem na sing in i onda mi kazu da mi lozinka nije tacna a sve sam tacno ukucala nekoliko puta molim vas pomozite mi to treba da bude njen poklon za rodjendan