Kako da otvorim Gmail adresu?

jul 24, 2009 by

Kako otvoriti Gmail adresu – Video uputstvo

Zašto Gmail? Zašto ne Yahoo, MSN (Windows Live)? Ili neki treći u moru besplatnih email servisa? Zato što Gmail poseduje karakteristike koje ga, po mom mišljenju, stavljaju daleko ispred svih ostalih email servisa. Naravno, besplatan je (kao i ostali popularni servisi), ali se odlikuje velikom brzinom (između ostalog ima i opciju učitavanja za slabije internet konekcije), izuzetan spam filter, odlična pretraga mailova, zatim, trenutno nudi kapacitet inbox-a od preko 7 GB, i koji je u stalnom porastu.

Za razliku od ostalih servisa, koji su organizovani preko foldera (ručno ih kreirate, i ručno prebacujete mailove u iste), Gmail je organizovan preko oznaka (label), svakom mailu možete da dodelite odgovarajući label, i to automatski, kreiranjem filtera za svu poštu koja stiže sa određene adrese (ili sa više njih), možete automatski da arhivirate poštu sa unapred definisanih adresa, da je automatski brišete, označavate kao pročitanu… (više o korišćenju i prilagođavanju Gmail-a biće u nekom od narednih postova).

A sada da pređem na samo kreiranje google naloga, tj. otvaranje Gmail adrese.

Otvorite stranicu http://mail.google.com/mail/?hl=sr&tab=wm
Pošto nemate nalog i niste prijavljeni pojaviće vam se ovakav prozor:

Kliknite na „Otvorite nalog“. Dobićete sledeći prozor:

U gornjem desnom uglu imate mogućnost da promenite jezik ukoliko to želite.

Popunite zahtevana polja vašim podacima, unesite vaše ime, prezime i željeno ime za prijavu (korisničko ime – username), zatim proverite da li je izabrano korisničko ime na raspolaganju klikom na dugme „Proverite šta je na raspolaganju“. Ukoliko je vaše željeno korisničko ime zauzeto (neko ga je registrovao pre vas, obično je to slučaj sa čestim imenima i prezimenima) pojaviće vam se sledeće:

Gmail - izbor korisničkog imena - neuspešno

Pokušajte sa nekim drugim korisničkim imenom, kombinacijom vama logičnih reči, naziva ili brojeva. Kad konačno izaberete ono što vam je ostalo na raspolaganju dobićete nešto ovako:
Gmail - izbor korisničkog imena - uspešno

Sledeći korak je unos lozinke (password). Dobro smislite lozinku, ne koristite imena, prezimena, nazive mesta, imena životinja i slično. Neka to bude komplikovana lozinka koja je samo vama logična – kombinacija malih i velikih slova, brojeva i specijalnih karaktera. Ponovo unesite istu lozinku u naredno polje (da se slučajno ne bi potkrala greška u kucanju) .

Opciju „Ostanite prijavljeni“ možete ostaviti uključenu, a i ne morate. Ako je uključite nećete morati svaki put da unosite vaše podatke prilikom prijavljivanja na Gmail. To je dobro ukoliko samo Vi koristite kompjuter, međutim, ukoliko i druga lica imaju pristup vašem kompjuteru, a ne želite da nakon vas pregladaju vašu poštu ili da šalju poruke sa vašeg naloga, onda obavezno isključite ovu opciju.

Opciju „Omogućite web istoriju“ obavezno isključite ukoliko ne želite da google prati šta sve pretražujete na internetu, itd…

web istorija

Za slučaj da zaboravite vašu lozinku Google je omogućio da vam malo pripomogne, a to je upravo „Pitanje za sigurnost“. Ako zaboravite lozinku Google će vam postaviti pitanje koje vi izaberete ovom prilikom, zato budite pažljivi. Imate na raspolaganju već definisana pitanja, kao i mogućnost unosa sopstvenog pitanja (izaberite „Želim da napišem sopstveno pitanje“):

Spisak definisanih pitanja za sigurnost Izbor, od strane Googla, definisanog pitanja za sigurnost Pisanje sopstvenog pitanja za sigurnost
Zapamtite pitanje i odgovor!

Kod „Lokacije“ izaberite zemlju u kojoj se nalazite, npr. Srbija. Unesite verifikacioni kod, pročitajte Uslove korišćenja, a zatim kliknite na dugme „Prihvatam, otvori moj nalog“.

Ako ste nešto pogrešili bićete obavešteni o tome, te stoga ispravite navedene greške. Ukoliko je sve uneto kako treba i dolikuje trebalo bi da dobijete ovo:

Sada ste vlasnik Gmail adrese – uspešno ste otvorili Google nalog. Pomoću ovog naloga možete da koristite i druge Google usluge.

Kliknite na „Prikaži moj nalog“ i otvoriće vam se Gmal. Uživajte!

Napomena: Nemojte zaboraviti korisničko ime, lozinku i sigurnosno pitanje!Povezani članci

Podeli

 • Sta je sa pasvrdom

 • hocu da otvorim msn

 • Sjajno uputstvo i bas mi se svidja i sto ima video zapis sto ce dosta olaksati korisnicima ceo postupak…

 • Stefan

  Kako da napravim e-mail adresu

 • tanja bulatović

  imam već postojeći gmail adresu, kako da napravim još jednu.
  unaprijed hvala.

  • Ljubiša Begović

   Odjavi se sa postojeće gmail adrese – Sign out (Odjavi se) opcija u gornjem desnom uglu. A zatim sledi korake za otvaranje gmail adrese.
   Ili otvori http://www.gmail.com u nekom drugom browser-u i sledi korake za otvaranje gmail naloga.
   Pozdrav

 • svetlana

  sjajno je ovo

 • Kovacbd

  Zdravo.
  Imam problem oko otvaranja adrese:
  -unos datuma rođendana
  -i verifikacija slova (poslednji unos podataka).
  Stalno mi javlja da nisu podaci dobro unešeni.Otvarao sam i ranije naloge i siguran sam da je sve odrađeno kako treba.
  Inače je procedura jasna i prosta.
  Hvala unaprijed.

  • Ljubiša Begović

   Zdravo,
   Ne bi trebalo da bude problema, osim ako imaš manje od 13 godina, jer Google nalog nije dozvoljen za mlađe od 13 godina.
   Probaj da obrišeš cache i cookies iz browsera, restartuj browser pa ponovo pokušaj.
   Pozdrav

 • Horvatsandra88

  pomozite mi….kako da zamenim e mail na fejsu?????????da ne bude onaj koji sam unela kada sam pravila fejsbook.odgovorite mi hitno,jer sve sam vec pokusala ali nece na podesavanjima glavne adrese da zameni…

  • Ljubiša Begović

   Već sam odgovorio na prethodno isto pitanje. Ne postoji drugi način da se zameni email adresa. Ako eventualno neće da promeni, moguće da je trenutni bug na facebooku, i da će proraditi. To je ono što mogu reći ovako na neviđeno.
   Moraš i da verifikuješ tu novu adresu da bi je fb prihvatio…
   Pozdrav

 • Anonimni

  Molim vas meni neće nešto da napravim račun pomozite!!!….unapred hvala <3 

 • PULS NAROD

  imam dva gmaila i koristim ih po potrebi obe, jednu cesce a jednu redje. kada zatvborim komjuter , i zelim da vidim gmail poruke, stalno se otvara ona koju sam poslednju koristio, drugu retko mogu da pronadjem. sta da radim da obe otvaram kad hocu?

  • Ljubiša Begović

   U tom slučaju trebaš koristiti dva browser-a, npr. Firefox i Chrome, na onom koji češće koristiš prijaviš se na Gmail nalog koji isto tako češće koristiš, a na drugi browser drugi Gmail nalog, i problem rešen.
   Ili da se odjaviš sa tog naloga, pa prijaviš na drugi, i tako naizmenično.
   Prvo rešenje je daleko bolje.
   Ili, ako želiš, idi u Gmail podešavanja, izaberi Accounts, a zatim na „Add another email address you own“. Na taj način možeš primati poštu i sa drugog naloga. Samo vodi računa da tu podesiš sa koje adrese ćeš odgovarati za taj drugi nalog.
   Pozdrav

   • PULS NAROD

    hvala ti, puno

 • prtedrag

  ne mogu da zatvorim jednu adresu a zatim da otvorim moju