Kako napraviti grupu na Facebooku?

maj 29, 2010 by

Kako napraviti grupu na Facebooku?

Nove Facebook Grupe – Kako ih napraviti?

S obzirom da Facebook konstantno menja i unapređuje mogućnosti, nešto izbacuje, nešto novo dodaje, tako su i Facebook Grupe promenile prvobitnu namenu, a samim tim i način kreiranja Facebook grupe je drugačiji.

Kreiranje Facebook Grupe

Link za kreiranje Facebook Grupe. Kliknite na Create a Group...

Na početnoj stranici Facebooka (pogledajte sliku desno), u meniju imate opciju „Create a Group…“ („Napravi Grupu…“).

Kliknite na „Create a Group…“ („Napravi Grupu…“) da biste napravili Facebook Grupu. U prozoru koji se pojavi popunite formu odgovarajućim podacima: upišite željeni Naziv grupe, u delu Members (Članovi) dodajte članove (Members) – upišite jedno slovo, recimo početno slovo imena nekog prijatelja, i pojaviće se lista prijatelja čije ime počinje tim slovom. Nakon što dodate prijatelje u grupu izaberite privatnost grupe – da li će to biti Otvorena (Open), Zatvorena (Closed) ili Tajna (Secret) grupa.

To je sve, uživajte u komunikaciji sa izabranom grupom prijatelja. Pogledajte slike ispod.

Kreiranje Facebook grupe
Popunjavanje forme za otvaranje facebook grupe

Popunite ovu formu da biste napravili Facebook grupu

Podešavanje privatnosti za grupu

Podešavanje privatnosti Facebook grupe - Tip grupe (otvorena, zatvorena, tajna)

Stare Facebook Grupe

NAPOMENA: Tekst ispod se odnosi na stare Facebook Grupe.

Na kraju ove strane imate video tutorijal za kreiranje Facebook grupe.

Postoji više načina da se dođe do strane za kreiranje grupe na Facebook-u:

 1. U address bar browser-a upišite www.facebook.com/groups/create.php ili kliknite na www.facebook.com/groups/create.php

  Kreiranje facebook grupe - url

  Direktna adresa za kreiranje Facebook grupe

 2. Na početnoj strani (ako niste prijavljeni) kliknite na Create a Page, a zatim u novom prozoru kliknite na Create a Facebook group (pogledajte slike)
  Facebook home page - create a page

  Facebook Početna strana - Kliknite na link za kreiranje stranice

  Facebook - Create Facebook group

  Kreiranje Facebook Grupe

 3. Ukoliko posetite neku stranu na Facebooku (npr. http://www.facebook.com/otvoreni.direktorijum) na levoj strani pri dnu videćete link do strane na kojoj se kreiraju stranice i grupe na Facebook-u.

  Facebook - Kreiranje grupe

  Link za kreiranje FB stranice/grupe

Ukoliko niste prijavljeni na Facebook otvoriće se strana za prijavu. Ako ste prijavljeni odmah će se otvoriti strana za kreiranje Facebook grupe. Ukoliko nemate Facebook nalog pogledajte kako ga možete otvoriti – Kako da napravim Facebook profil?

Facebook prijava

Logovanje na Facebook

Upišite vaše podatke (email adresu i lozinku) i kliknite na Login. Nakon prijave otvoriće se strana na kojoj možete kreirati vašu Facebook grupu.

Kreiranje Facebook grupe

Facebook Grupa - Upisivanje odgovarajućih informacija

Slika govori dovoljno – Popunite odgovarajuća polja, kliknite na Create Group i otvoriće se stranica vaše grupe. To je to – brzo i lako uz Kako-da.net tutorijale.

Pogledajte video tutorijal za kreiranje Facebook grupe.

Kako napraviti stranicu na Facebooku pogledajte na strani: Kako napraviti stranicu na Facebooku? • Mujesira Haman

  Postovani, hvala vam na ovako iscrpnim i jednostavnim uputstvima. Za nas malo starije i te kako su vazni. Sada ja imam jedno pitanje, ustvari treba mi vasa pomoc.

  Kreirala sam prije godinu dana grupu:

  Gradski vokalni ansambl Tuzlanke

  Interesuje me mogu li je i kako prebaciti na stranicu sa prijateljima?

  Hvala u svakom slucaju. Lijepi pozdravi iz Tuzle

  Mujesira

  • Ljubiša Begović

   Poštovanje Mujesira,

   Zahvaljujem na pohvalama.
   Ne, nije moguće prebaciti grupu na stranicu sa prijateljima. Te stare grupe su ukinute, a i kad su bile aktuelne nije bila moguća promena.

   Jedini način je da kreirate stranicu sa istim nazivom, i da vaše članove pozovete da pređu na stranicu. Stranice su pogodnije, imaju više mogućnosti i one su za to i namenjene. Prema novim podešavanjima, stranica ima sličnu funkciju kao lični profil, sa velikim mogućnostima.
   http://www.kako-da.net/kako-napraviti-stranicu-na-facebooku/
   I tu je skoro došlo do izmena, tako da se uputstvo kako napraviti facebook stranicu donekle razlikuje od stvarne procedure (nisam još ažurirao članak, u pripremi je), ali izmene su više kozmetičke prirode, sve drugo je manje više isto.

   Pozdrav za Tuzlu.
   Ljubiša

   • krickam

    Postovanje Ljubisa.Imam grupu zatvorenog tipa,kako je promjeniti u otvorenu grupu.Jos jedno pitanje.Vidjela sam u jednoj grupi“People who saw this“ kako da dodam u grupu.Hvala.

    • Ljubiša Begović

     Poštovanje,
     Privatnost grupe se može menjati samo ako ima do 250 članova. Ako ima više od 250 članova nije moguće promeniti privatnost grupe.
     Ako grupa nema mnogo više od 250 članova može se izbrisati jedan broj njih, promeniti privatnost i kasnije ponovo dodati članove.
     Imajte na umu da ako se promeni privatnost izgubiće se kreirani dokumenti i postavljeni fajlovi, pa zato pre promene sačuvajte te podatke.

     People who saw this se pojavljuje automatski, ako je grupa tajna, možda i za zatvorenu, ali nisam siguran. U otvorenim grupama to još nije omogućeno.
     Pozdrav

     • Pcelinjak Djordjevic

      Ljubisa ovaj odgovor je trebao i meni. Imam grupu od 4500 clanova greskom je zakljucana u tajnu problem je veliki vratiti je koliko vidim. Da li postoji mogucnost da obrisem sve clanove grupe, otkljucam je i vratim clanove nakon otkljucavanja.

 • Ivan

  Poštovani Ljubiša!

  Vrlo zanimljiva stranica, puno korisnog sam naučio, ono što naravno nisam znao. BRAVO!
  Mene konkretno zanima ovo:

  Prijatelj ima otvorenu grupu na FB, zanima me, kako može komentarom dignut npr. 5. temu na početak, odnosno na prvo mjesto, jer mu do sada idu tema ispod teme po redoslijedu pisanja.
  Aka ja recimo upišem komentar na temu, a tema je od prošle nedjelje, želio bi da dođe na početak, odnosno vrh.

  Hvala Vam na odovoru, nadam se da smo se razumjeli.

  Pozdrav

  • Ljubiša Begović

   Poštovanje,

   Svi komentari se odobravaju ručno, juče nisam stigao.

   Razumeo sam o čemu se radi. Koliko znam, na Facebooku sve objave idu po hronološkom redu, tako da komentarisanje ne utiče na poziciju teme, bez obzira što je tema od pre nekoliko dana aktivnija u pogledu komentarisanja.
   Ako ipak saznaš da je to na neki način moguće, napiši ovde, nekome će sigurno koristiti.

   Pozdrav
   Ljubiša B.

 • Ivan

  Poštovani Ljubiša!

  Ljubiša, recimo na forumu, vidio sam na net.hr, kad ukucaš u neku temu, koja je od prošlog mjeseca, automatski je digneš….

  Znači jednim komentarom, dižeš tu temu na početnu, odnosno prvu….

  To sam mislio i u grupi, znam da je moguće, vidio, ali kao da je to neka tajna, ne žele reći….Obratio sam se vama, jer znam da vaše znanje, prenosite na nas…

  Hvala vam na odgovoru… hvala na jednostavnom rječniku kojim objašnjavate, hvala na trudu koji nam posvećujete…

  POzdrav

  Ivan

  • Ljubiša Begović

   Nema na čemu Ivane, trudim se da pišem koliko mi vreme dozvoli i da bude što jednostavnije.
   Forum aplikacije su nešto drugo, drugačije su programirane i koncipirane od Facebooka. Zaista nisam nikad čuo da je tako nešto moguće na fb. Ako nekad nešto saznam u vezi toga rado ću napisati, nije problem.
   Pozdravljam

 • Brane Kovač

  Poštovani Ljubiša!

  Molim odgovor, kako dobiti stranicu, odnosno profil na FB-u, u više boja?

  http://i43.tinypic.com/2rrncdx.jpg

  • Ljubiša Begović

   Poštovanje,
   Verovatno je u pitanju stylish za Google Chrome, potraži u dodacima za Chrome ili Firefox (ili preko Google potraži stylish i userscripts. Ali to kad podesiš samo će kod tebe biti tako, ne i kod ostalih. Jer to su skripte kojima možeš da menjaš izgled Facebooka (između ostalih) i ima mnogo predefinisanih stilova.
   Pozdrav

 • T Ja30

  moze jedno pitanje ali sto prije da mi odgovorite
  nemogu da promjenim nikako fotku grupe pa kako se menja

  • Ljubiša Begović

   Grupe ili stranice? Stare grupe su odavno napuštene, nove se zasnivaju na novim principima.
   Ako je u pitanju stranica možeš to uraditi ako postaviš miš iznad postojeće slike na stranici pa klikneš na Change picture, ili ideš na Edit page, pa izabereš sa leve strane Profile Picture.

 • Milec

  Kako da povratim staru grupu, nestala je nakon postavljanja novog izgleda samog FB-a?
  S postovanjem

  • Ljubiša Begović

   Stare grupe su napuštene i ne mogu se otvarati nove. Postoje nove grupe, kojima je značajno promenjen koncept. Umesto grupe otvorite Facebook stranicu, to je jedino rešenje.

   • toba

    Kako bre da nemoze? Mora covek da postavi engleski jezik i napise nesto u toj grupi i objavi, potom neki clan da udje i klikne na vrh stranice“ask admin for upgrade new groups“ i onda admin podje ponovo na tu stranicu odobri apdejtovanje saceka par sekundi i sve mu se precaci u novoj grupi!

 • Djavolak90

  Da li ja kao admin grupe mogu ulaziti na fb profile clanova? I pratiti njihove objave?

  • Ljubiša Begović

   Možeš pregledati profile i videti ono što je predviđeno da vide oni koji nisu prijatelji. Ne primaš njihove objave, osim u slučaju da ste prijatelji ili da klikneš na Subscribe.

 • toba

  Imam problem promenio sam ime grupe u cirilicno pismo i sada u pretrazivacu kad se ukuca u latinici ne izbacuje ime te grupe, pa sam hteo da promenim ime i nece kontaktirao sam i druge administratore grupa koje su na cirilicnom pismu i njima se to isto desava! Mozel mi ko kako pojasnit kako da sredim to sve?

 • Dejan Radojkovic

  kako da promenim status grupe iz tajna u zatvorena ako mi samo stoji opcija da je grupa tajna

 • Zoran Saba Radojkovic

  Na grupi koja broji više od 7000 članova, jedan od administratora je promenio status grupe od JAVNA u ZATVORENA grupa. Pokušali smo da grupi, umesto ZATVORENA vratimo status OTVORENA, ali nam to ne uspeva. Da li se može i kako grupi vratiti status otvorene grupe???

 • Marija

  Imamo grupu na Fejsu koja broji 196 članova . Administrator je 1 osobaGrupa je zatvoreni tip. Medjutim kada u pretraživaču potražim Našu grupu po nazivu , ovaraju se još 3 sa našim nazivom koje imaju iste članove kao i glavna grupa , ali broje po 39 članova, 56 članova i sl. Pitanje: da li u okviru zatvorene grupe članovi mogu praviti podgrupe i na koji način da ove podrupe koje postoje uklonim ili sakrijem?

  • Ljubiša Begović

   Svaka grupa je zasebna, nema podgrupa. Verovatno je neko (ili više njih) napravio grupu istog imena kao Vaša. A to je privuklo iste ili slične članove.