Kako obrisati Facebook profil?

jan 16, 2012 by

Kako obrisati Facebook profil?

Svedoci smo ekspanzije društvenih mreža na internetu, naročito Facebook-a, za koga projekcije govore da bi u toku ove, 2012. godine mogao da dostigne cifru od milijardu korisnika. Dobro, iskreno rečeno, to je klasično naduvavanje i takmičenje ciframa, čist snobizam, jer ako uzmemo u obzir broj dupliranih profila (mnogi otvore profil, zaborave lozinku, pa otvore novi profil na isto ime) i broj lažnih profila, koji ne da nije zanemarljiv, nego je značajan, onda ćemo sigurno doći do cifre koja je drastično manja od onih koje se provlače kroz medije.

Uporedo sa razvojem i porastom broja članova, dolazi i do zasićenja, jer društvene mreže koliko god povezivale ljude utiču i na otuđivanje i bežanje iz stvarnosti. Stoga, sve je više onih koji žele, privremeno ili trajno da se povuku sa društvenih mreža, pre svega Facebooka.
Facebook profil se može privremeno deaktivirati, ali i trajno obrisati. Ovde ću, što kraće i jasnije, pokušati da Vam objasnim kako privremeno deaktivirati Facebook, odnosno kako trajno obrisati Facebook profil.

Kako deaktivirati Facebook profil?

Ukoliko ste se „zasitili“ Facebook-a ili imate prečih obaveza, a ne želite da Vam Facebook odvlači pažnju i oduzima preko potrebno vreme, koje nije neograničeno ili jednostavno želite da vidite kako neko vreme izgleda život bez društvene mreže, share-ovanja, lajkovanja i ostalih društveno (ne)korisnih aktivnosti, a pri tom ne želite da trajno ugasite profil, možete ga privremeno deaktivirati.

Kako deaktivirati profil na Facebook-u?

Da biste Vaš FB profil deaktivirali dovoljno je samo da posetite sledeću adresu: https://www.facebook.com/settings?tab=security ili kliknite na Account Settings (pogledajte sliku).

Kako obrisati Facebook

Podešvanje fb naloga - Kako obrisati fb profil

Kliknite na sliku ispod da je vidite u punoj veličini.

Kako deaktivirati Facebook profil

Kako deaktivirati Facebook

Kako deaktivirati fb profil

Deaktivacija Facebooka - potvrđivanje deaktivacije

Ako želite izaberite neki od razloga deaktivacije, ali nije neophodno, kliknite na Confirm i to je to, Vaš nalog je deaktiviran.
Vaše informacije odmah nestaju sa Facebook-a, i niko neće biti u mogućnosti da Vas pronađe, niti da vidi Vaše informacije – jednostavno, Vaš Timeline profil će nestati.
Kad god poželite možete ponovo aktivitati Timeline profil, prijavite se i aktivirajte ga, i nastavljate tamo gde ste stali – sve vaše fotografije, video snimci, objave i ostale aktivnosti će biti tu, netaknute.

Kako obrisati Facebook?

Ako se pitate kako trajno obrisati profil na Facebooku, lakše je nego što mislite. U nastavku sledi kratka instrukcija sa važnim napomenama.
NAPOMENA: Imajte u vidu da brisanje Facebook profila dovodi do brisanja svih Vaših objava, lajkova, svih slika i video snimaka koje ste postavili na Facebook. Naravno, verovatno nikad nećemo saznati da li su ti podaci negde sačuvani, ali zvanično oni se brišu trajno. Ali, čak i ako ih FB čuva „tamo negde“ nikad ih nećete moći povratiti.

Procedura za trajno brisanje Facebook profila je prilično jednostavna. Ukoliko niste prijavljeni, prijavite se na Vaš Timeline profil i posetite sledeću adresu, i podnesite zahtev za brisanje Facebook naloga:
http://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account

VAŽNO!
Kada podnesete zahtev za brisanje, može proći i desetak dana (verovatno ne više od 14 dana) pre nego što fb administratori obrišu Vaš nalog.
Nemojte se više prijavljivati na Facebook, jer ako se prijavite u međuvremenu Facebook će pretpostaviti da ste se predomislili, što može dovesti do poništavanja zahteva za brisanje .
Ako ste radoznali i želite se uveriti da li ste obrisani, možete to učiniti na više drugih načina.

P.S. Pre nego što obrišete profil, preporučite ovaj članak Vašim prijateljima. Naravno, samo ako ga smatrate korisnim 😉

P.P.S. Ovim člankom ne podstičem brisanje Facebook-a!

Budite slobodni da ostavite Vaš komentar na članak: šta mislite o Facebooku, koliko često ga koristite i u koje svrhe, da li ste razmišljali o deaktiviranju ili trajnom brisanju fb profila…?Povezani članci

Ključne reči

Podeli

 • Pucho

  OK Hvala na korisnim informacijama i savetima

 • nenad

  koliko dugo fb profil (nalog) moze biti deaktiviran, da se ne obrise?

  • Ljubiša Begović

   FB nalog neće biti obrisan sve dok se ne podnese zahtev preko za to namenjene stranice.
   Deaktiviran nalog se može aktivirati po želji.

 • Marijana

  Ako obrisem trajno,preko ovog linka sto ima ovde,ako enko ukuca moje ime i prezime,da li ce mu izadji moj profil ili ne?

 • Mihailo

  Kako mogu da obrisem fb ako sam zaboravio i sifru i email adresu????

 • sofija ciric

  da li je moguce da neko udje na moj profil na fb i ako je deaktiviran? unapred hvala

  • Ljubiša Begović

   Ukoliko zna username i password onda verovatno može.
   Najbolje je koristiti verifikaciju u dva koraka, što znači da uvek kad se neko prijavi sa nepoznate lokacije mora uneti kod (sms ili preko fb app za telefone), u suprotnom ne može pristupiti profilu čak i kad zna username i password.

 • sofija ciric

  hvala puno. posto sam dobila pretnju da ce otkriti moj profil…

 • sofija ciric

  htela sam jos jedno pitanje da li moze neko pristupiti mejlu ako nezna lozinku?

  • Ljubiša Begović

   Da bi pristupio mora znati i korisničko ime i lozinku – znači ne.
   I za mail važi verifikacija u dva koraka, tako je sigurnije, ukoliko je to podržano (Gmail, Yahoo… podržavaju).

 • sofija ciric

  da li moze haker da udje na fb i ako je on deaktiviran i preduzete su sve mere zastite. posto mi je decko rekao kao da ima moj profil snimljen ceo?

  • Ljubiša Begović

   Ako kaže da ima snimljen profil onda je moguće da je nekad ranije (ako je imao pristup) preuzeo informacije, što je moguće na General Account Settings klikom na „Download a copy of your Facebook data.“.
   Za ulazak na profil, pored svih jakih mera zaštite, mora biti baš vrhunski haker – a takvih je malo u svetu.

 • sofija ciric

  ramije nikada nije imao.. kaze da je nasao nekoga u bg.. zato sam pitala. ima li takvih haker kod nas?

  • Ljubiša Begović

   E to već ne bih znao. Možda previše brineš. Zaštiti profil koliko možeš, ostalo je van tvoje kontrole.
   Ako uspe hakovati FB onda će ga oni nagraditi za propust.
   Pozdrav

 • sofija ciric

  hvala puno..Pozdrav

 • Niki

  Obrisala sam profil pre skoro godinu dana,trajno sam ga obrisala i do sada se nisam logovala ali sad hocu da vratim taj profil zbog slike koje su u njemu bile…dali je to moguce i kako…molim za pomoc…

  • Ljubiša Begović

   Ukoliko je profil trajno obrisan (a ne deaktiviran privremeno) onda ne postoji način da se ponovo aktivira. Facebook obično daje nekoliko dana (tačnije 14), u slučaju da se neko predomisli.
   Pozdrav

 • Milica Cosic

  Nalog mi je blokiran, ne mogu da upalim uopste fb… postoji li mogucnost da obrisem profil iako ne mogu da dodjem do opcije na samom nalogu?

 • maramarija

  Interesuje me ako deaktiviram fejsbuk nalog kako da mi ostane stranica kojom upravljam zbog posla?

  • Ljubiša Begović

   Morate imati neki Facebook nalog da biste mogli upravljati stranicama, grupama itd.
   Možete napraviti novi nalog koji ćete koristiti samo za upravljanje stranicom. Naravno, morate ga preko postojećeg naloga dodati da bude admin na toj stranici.

 • zdravko

  Odlucio sam da ga napravim vise zbog pritiska najblizih prijatelja, nego zbog neke sopstvene zelje.U pocetku kao i svaka novina mi je privukao paznju i zaista sam dosta bio koncentrisan na fejsbuk.Medjutim uvidjam u poslednje vreme da me fejsbuk sve vise zamara i kada se prisetim vremena kada ga nisam imao zakljucujem da sam bio mnogo aktivniji i motivisaniji u zivotu.Tako da cu izabrati opciju deaktiviranja

 • Antonio Stefanelli

  Ukoliko obrisem FB profil, da li cu moci da obrisem sve prepiske?