Podešavanje Facebook početne stranice

feb 18, 2011 by

Podešavanje Facebook početne stranice

Da li ste primetili da na vašu Facebook početnu stranicu stižu objave (statusi, fotografije, linkovi…) samo od određenog broja prijatelja ili sa manjeg broja istih stranica? Imate utisak da su neki nestali sa Facebooka, da ništa više ne objavljuju? Objavite nešto na svom zidu (status, fotografiju, video, link…), a komentara i lajkova znatno manje nego ranije?

Niko vas ne ignoriše, niko vas nije blokirao (vrlo verovatno). Zapravo, mnogi uopšte ne vide vaše objave na Facebooku, a ni vi njihove. A zašto? Zato što je Facebook sam „procenio“ da ste nekome manje važni, odnosno da je vama neko manje omiljen, pa zato nema objava od svih prijatelja (stranica). Gospoda iz Facebooka stalno eksperimentiše i igra se sa milionima svojih članova (većina članova nerado prihvata nove profile i slične izmene). A takođe, većina korisnika Facebooka nije sklona ili vična samostalnom pronalaženju i izmenama podešavanja. Dakle, u pitanju je podešavanje Facebooka.

Novi Facebook profil ima podešavanje Facebook početne stranice (podešavanje Facebook Home stranice, kako mnogi vole da kažu), gde možete da kontrolišete šta ćete videti, odnosno čiji statusi i postovi će biti objavljeni na vašoj početnoj Facebook stranici. Možete da vidite samo ono što vi hoćete i od koga hoćete: Top News (Najvažnije vesti), Most Recent (Najnovije), Games (Igre), Photos (Fotografije), Status Updates (Promene statusa), Pages (Stranice), zatim možete da napravite spisak (listu) prijatelja (Create Friend List).

U ovom članku možete naučiti kako da iskontrolišete šta će se pojavljivati na početnoj  (Home) stranici Facebooka, i tako ćete rešiti problem sa početka ovog članka (ako to nekome predstavlja problem). Ali smatram da problem definitivno postoji, jer Facebook automatski filtrira (određuje) šta je njegovim korisnicima najvažnije, i koji su prijatelji i stranice omiljeniji. Nelogično, zar ne. Facebook početna strana  treba da bude podešena onako kako želite, odnosno kako mislite da treba. Ukoliko želite da vidite Najnovije, kliknite na Most Recent (Najnovije), ili možda Photos (Fotografije) – i videćete samo fotografije, Pages (Stranice) – i videćete filtrirane objave samo sa stranica čiji ste fanovi, itd… Na ovaj način filtrirate objave prema vašim interesovanjima i potrebama. To je i veoma korisna opcija, jer na brz i lak način možete filtrirati objave na početnoj (Home) strani Facebooka.

Podešavanje početne stranice Facebooka

Podešavanje početne strane Facebooka

Na početnoj (home) strani Facebooka (http://www.facebook.com), na samom vrhu vidite News Feed (Novosti) – pogledajte sliku iznad. Desno od toga imate dve opcije za prikaz i podešavanje Facebook početne strane: Top News (Najvažnije vesti) i Most Recent (Najnovije). Desno od Most Recent (Najnovije) imate strilicu nadole. Ukoliko ne vidite tu strelicu to znači da vam je aktivna opcija Top News (Najvažnije vesti). Kliknite prvo na Most Recent (Najnovije), i pojaviće se strelica sa desne strane. Kliknite na tu strelicu ili na Most Recent (Najnovije) i dobićete mali meni. Na dnu tog menija kliknite na Edit Options (Izmeni podešavanja) i pojaviće se opcije. Pod „Show posts from“ (Prikaži objave od) imate dve opcije: „Friends and pages you interact with most“ („omiljenih prijatelja i stranica“) i „All of your friends and pages“ („svih prijatelja i stranica“).

Kliknite (čekirajte) opciju – „All of your friends and pages“ („svih prijatelja i stranica“), a zatim kliknite na Save (Sačuvaj). (pogledajte sliku ispod)

Facebook - podešavanje početne strane (Facebook Home settings)

Facebook - Podešavanje početne strane (Opcije)

Nakon izmene ovih podešavanja koja se odnose na početnu stranu Facebooka ponovo ćete moći da vidite objave svih vaših prijatelja i svih stranica čiji ste fanovi (osim onih prijatelja i stranica za koje ste vi ručno u opcijama blokirali objavljivanje – to ćete morati podesiti na drugom mestu, u podešavanjima vezanim za profil i privatnost). Ili samo onih prijatelja, odnosno stranica od kojih želite. Takođe, ovo vam omogućava brzo i lako filtriranje objava (samo statusi, samo fotografije, samo linkovi, samo objave sa stranica itd.).

Sakrivanje nečije objave na Facebooku

Sakrivanje nečije objave na Facebook početnoj stranici

Za kraj pročitajte i sledeći pasus vezan za podešavanja Facebooka, na koje možda niste obratili pažnju. Kada pređete mišem preko objave na početnoj stranici FB-a, u gornjem desnom uglu te objave videćete znak „X„. Kliknite jednom na taj znak i pojaviće se meni sa nekoliko opcija. Ukoliko želite možete sakriti pojedinačne postove (objave, izjave) od nekog prijatelja ili stranice – klikom na Hide this post (Sakrij ovu izjavu), ili sve postove (objave, izjave) od nekog prijatelja ili stranice – Hide all by (Sakrij sve od…) (i dalje ćete biti fan te stranice, odnosno prijatelj te osobe). Takođe, možete se odjaviti sa neke stranice klikom na Unlike Page (Ne sviđa mi se), ili određeni post (objavu, izjavu) možete označiti kao nepoželjnu (Mark as Spam).

Ako ste sakrili (blokirali) objave nekog prijatelja, odnosno stranice čiji ste fan, u svakom trenutku možete poništiti taj izbor. Procedura je ista kao iznad opisana (pogledajte drugu sliku). Kliknite na Most Recent (Najnovije) ili na strelicu sa desne strane, izaberite Edit Options (Izmeni podešavanja), i kao drugu opciju imate Hide posts from. Ako imate blokiranih aplikacija ili stranica sve njih ćete videti tu na listi. Jednostavno kliknite na „x“ (desno, na kraju naziva) i uklonite tu stranicu ili aplikaciju sa liste sakrivenih objava, i ponovo ćete videti objave te stranice.

Hvala vam što ste odvojili vreme za čitanje ovog članka. Ako ga smatrate dobrim i korisnim podelite ga sa prijateljima.Povezani članci

Podeli

 • Marija Krstić

  može li neko da mi pomogne?:) evo,ja sam slučajno sakrila jednu objavu sa vremenske linije,i kako sad da je vratim?
  P.S. ne piše mi ono da ‘poništim sakrivanje’ ili kako već. Molim vas pomozite,hitno je

  • Ljubiša Begović

   Idi na Activity log, tu možeš pronaći sve svoje aktivnosti, pa i sakrivene objave.
   Idi na profil/timeline, pa na Activity log (desno od imena).

 • Ana Tesanovic

  Treba mi pomoć! Koristim fejs preko mobilnog i kompa. Kada hoću da uđem preko kompa učitava mi se fejs sa aplikacijama kao sa mobilnog i ne mogu da ga koristim. A kada fejs ucitam npr. kod drugarice normalno radi. Kako mogu to da promenim? Unapred hvala.

 • Natasa

  postovani,potrebna mi je vasa pomoc..pre samog ulogovanja na fb profil,pojave mi se 5,6 starih email adrese,koje bih rado obrisala a zadrzala jednu preko koje povremeno odem na fb…unapred zahvalna,pozdrav ..Natasa

  • Ljubiša Begović

   Poštovanje Nataša,
   Samo izbrišite cache i cookies (kolačiće).
   Za svaki browser je različito, ali recimo za Firefox idite na Menu, zatim History, pa Clear recent history, čekirajte sve opcije i kliknite na Clear Now. Pre toga sa liste iznad izaberite Everything.
   Chorme: Menu > Settings > Show advanced settings > Clear browsing data. Označite sve, everything i potvrdite.
   Pozdrav

 • Milan Zulic

  Da li postoji opcija koja omogucuje da prijatelji na zajednickom zidu mogu da vide, kao i do sada postove sa mog profila, a da pri tom ne vide moje postove sa FB grupa ako nisu u istim? Hvala

 • Rainbow Dash

  Treba mi savrseno ime za stranicu.Svih 56 koje sam napravila propale su!
  Dajte predlog za ime.

 • ja

  Kako da zabarnim da neko ko nije prijatelj salje poruke u inbox? malo su se izmene na fb promenile tako da nemam pojma sta da radim? Kada sam otisla na Who can contact me stiklirala sam ovo- „Whose messages do I want filtered into my Inbox
  Strict Filtering
  Mostly just friends — you may miss messages from other people you know“ da li sam dobro uradila ako nisam sta da napravim ako moze objasnjenje na eng. jer je meni fb na eng. a ne snalazim se kad je na srpskom 🙂 malo smesno zvuci ali..tako je!? Hvala puno unapred!

  • Ljubiša Begović

   Dobro si uradila.
   Ako izabereš Strict filtering onda poruke od svih onih koji ti nisu prijatelji idu pod Other (Ostali), a ne u Inbox.
   Pozdrav

 • monikabeluci

  Ljubisa, mozes li mi pomoci, molim te. Radi se o tome da imam big problem sa zahtevima za prijateljstvo jer me masovno veliki broj ljudi dodaje. Imala sam opciju prihvati sve koja je nestala ali nista zato jer ne znam koga prihvatam. Problem je u tome sto mi treba nestanak opcije „Dodaj za prijatelja“ pa ako mi mozes objasniti kako cu to postici da mi samo pise opcija „follow me/ prati me“ . Hvala .

 • danijela

  Ljubisa treba mi pomoc oko pocetne strane. vise mi sa desne strane ne izlaze odmah spisak prijatelja koji su na caskanju nego samo u dnu prozor pa tek kada ga otvorim mogu da vidim spisak. a i pocetna strana mi je sabijena,sa leve i desne strane imam puno praznog prostora.

  • Ljubiša Begović

   Pokušaj da na tastuturi pritisneš Ctrl i 0 (nula), tako ćeš resetovati prikaz u browser-u na normal (100%).
   Sidebar i chat se iz nekog razloga razlikuju od profila do profila, neki vide normalan sidebar i chat, a neki samo kad kliknu na chat, tu nema pomoći.

 • Nadja

  Zdravo
  Imam problem pri ulasku na pocetnu stranu fb.Ukucam email adresu i sifru ali fb nece da ucita pocetnu stranu.Ako moze pomoc.Hvala

  • Ljubiša Begović

   To je verovatno privremeni problem, usled tekućih radova na FB. Odnosi se samo na neke korisnike, zavisno od toga na kom su serveru. Skoro sam primetio isti problem, nije dugo trajao.
   Pozdrav

 • Nadja

  Hvala puno na odgovoru.Veliki pozdrav…

 • Anita Jankovic

  Pozz…postoji li mogucnost da ne primam poruke od osoba koje mi nisu prijatelji ni u opciji ,,Ostalo,,..??.u podesavanjima sam stiklirala strogo filtriranje interesuje me da li je moguce potpuna zabrana poruka??????? Veliki pozdrav :))

  • Ljubiša Begović

   Zdravo Anita.
   Jedino da nakon primljene poruke (u Inbox ili pod Ostalo) blokiraš dotičnu osobu.
   Pozdrav

 • Gorana

  Ljubiša , da li postoji mogućnost da se sledeća greška isparavi. Za firmu smo hteli da otvorimo fb profil , kolega je otvorio dva profila srpski / engleski profil , zapravo on je unosio prvo podatke kao kada se otvara profil za fizičko lice pa je onda video da ima opcija za firme , ali je unosio isti mail , lozinku . Nama je dovoljan jedan profil , kakao da se rešimo viška , ali mora da ostane mail i naziv firme jer to je od firme. Ja nisam uspela da izbrišem jedan , usplela sam da ne budu objavljeni. Hvala.

  • Ljubiša Begović

   Poštovanje Gorana,

   U principu fb profili postoji samo za fizička lica, firme treba da koriste fb stranice, preko kojih predstavljaju svoj biznis. Nije po pravilima, ali mnogi prave profile za firme.

   Bilo kako bilo, nalog se trajno može obrisati preko ovog linka:
   https://www.facebook.com/help/delete_account

   Pozdrav

 • Anita

  Pozdrav!
  Imam problem. Kad pogledam album vremenske crte,piše da imam 3 slika u njemu koliko bi i trebalo da bude,međutim kad ga otvorim,pojavi se samo 1 slika!
  Očajna sam! Molim vas,pomozite ako netko zna neko rešenje!
  Puno hvala!

 • zdravka

  Приметила сам да пријатељи виде моје објаве, али не виде када нешто коментаришем или лајкујем. Да ли знате у чему је проблем? Поздрав

 • Redžo

  Šta da radim, kada se odjavim sa Fejsa moj pasvord ostaje, kako da to eliminišem

 • nino

  zasto ne mogu na facebok mobitelu da gledam vremensku liniju, nego moram konstantno da pritiscem vidi ostale price(ako ste me razumjeli) unaprijed hvala… pozz

 • Milan

  postovani,kako da podesim da mi na facebook stranici stoji radno vreme firme u tabu INFORMACIJE ( tj ako firma ne radi da fb automatski napise da „trenutno ne radi“)

 • snezana

  zsasto mi je u gornjem desnom uglu nestala traka sa novim obavestenjima prijatelja ?kako da je vratim ?

 • aviss

  kako da napravim uvodni status koji će uvek ostati prvi…

 • Aleksandar

  Imam problem, na mojoj vremenskoj linije se pojavio prazan prostor. Ni ja niti bilo ko drugi ne mogu viteti stare objave sve dok ne, tacnije sve dok ne kliknu na 2015, 2014 ili bilo koju prethodnu godinu, ili jednostavno vrte kruzic na misu sve dok ne nestane taj prazan prostor i pojave se objave. Sta da radim, kako da uklonim taj prazan prostor mnogo me nervira?
  Na slici se vidi iznad prazan prostor on je dosta velik, dakle treba dosta da se vrti kruzic na misu dok se ne dodje do ovih objava.

  • Ljubiša Begović

   Pokušaj sa brisanjem cache-a i cookies (kolačića) iz browsera.

   Na slici sam video link od profila i posetio – sve se prikazuje normalno, skrolovanje objava radi bez problema.

   Ako se ne varam koristiš Mac, pa je moguće da FB nije dobro optimizovao sajt za taj browser, možda je problem privremen dok ne reše.

   U svakom slučaju pokušaj se prijaviti na Windows-u (Firefox, Chrome…) ili Ubuntu (ili neka druga Linux distrubucija).
   Sigurno neko od tvojih prijatelja ima Windows.

   Pozdrav.

   • Aleksandar

    Probao sam takodje preko Windowsa i nista se nije promenilo, vidi se samo jedna objava koja je objavljena skoro i onda pocinje prazan prostor pa nakon njega pocinju objave starije od mesec dana pa na dalje. Kao da su se podelile nove i stare objave, tj kao da 2015 godine se deli vremenska linija i pocinje iz pocetka.
    Meni to ne smeta ali vise njih me pitalo zasto sam obrisao sve objave ili ih blokirao pa mi to pravi problem.
    Imam instaliran CCleaner tako da on automatski brise cache i cookies pri zatvaranju browersa tako da mislim da nije u tome problem. Stvarno ne znam sta da radim.
    Vama hvala u svakom slucaju.

 • Ana

  Nestao mi je ticker… a dole u desnom uglu gde je chat nema je opcija za show tisker… Jel mozete da mi pojasnite o cemu se radi i kako da vratim ticker??

 • Daky

  Kada listam pocetnu stranu,plava traka gornja mi nestane,kako da je vratim da mi bude stalno gore dok listam,ovako mi se i ona pomeri

 • Dragana Jankovic- Erakovic

  nestala mi je traka plava gore sa obavestenjima… tj nije nestala nego kad se spustim dole ona nestane.. samo kad udjem tu je… i posle ako mi stigne obaveštenje moram na pocetak da bi ga videla. kako da vratim tu traku 🙂 ?

 • natasa popovic

  samo u grupama imam jedno 20 objava a posle toga prazan prostor gde pise starije objave. kliknula sam na to ali nista.kad se pojavi recimo nova objava neka od starih nestane. ne znam sta da radim

 • Ivana

  Molim vas za pomoc, u poslednjih mesec dana pri svakom ubacijvanju slike na facebook, dobijam lajkove u dve grupe. npr mom zidu dok ne otvorite sliku ima npr 50 lajkova a samo kada kliknete na nju ima npr 5, a ista slika je u pitanju. ne znam da li sam nesto poremetila u podesavanjima ali to nesto nije u redu. ako neko moze da mi pomogne bila bih vam zahvalna. pozdrav

  • Ljubiša Begović

   To je zbog „pametnog fb“, niste ništa poremetili. Kada objavite sliku Vaši prijatelji lajkuju na svojoj početnoj ne otvarajući je, tj. ne klikajući na sliku da je vide u punoj veličini. A neki kliknu na sliku pa je tek onda lajkuju. Zato se pojavljuju lajkovi na dva mesta.
   Pozdrav

   • Ivana

    Hvala vam na odgovoru.
    a da li znate moze li to da se promeni negde u podesavanjima.
    ne smeta to meni, mislim, glupost, samo me nervira sa konstantnim obavestenjima za jednu te istu sliku.
    Hvala unapred 🙂

    • Ljubiša Begović

     Nema na čemu.
     Koliko je meni poznato ne, tako je kako je. Dok nešto oni ne promene.
     Ako npr. postavite slike u album, imaćete lajkove i na albumu, i na pojedinačnoj slici koju neko otvori u punoj veličini, kao i lajkove za sliku koju lenji prijatelji ne otvaraju neko rutinski kliknuju na Like kad je vide na početnoj. A neka slika obično odskače od ostalih, zato što to ide lančano ili što bi rekli „vide jedni od drugih“.
     Pozdrav i srećno sa lajkovima 🙂

 • zoka97

  Treba mi pomoc..Decko je na fb namestio da mu nmg poslati zahtev za prijateljstvo,samo da ga pratim i on ne seca se sta je dirao i sad ne zna da vrati opciju kako bi mu poslala zahtev,a u njegovim podesavanjima stoji da mu zahtev moze poslati bilo ko..Da li neko zna sta je u pitanju?

 • Blockbuster Ive Paravic

  pozdrav,ako itko zna kako staviti fotografiju u album,a da idu i lajkovi na cijeli album,ne samo na fotografiju,hvala